Nóg meer kansen creëren voor mbo-studenten. Daarvoor ondertekende winkelketen Zeeman vandaag een samenwerkingsovereenkomst met SBB. In bijna 500 filialen door heel Nederland staan de deuren open voor stages en leerbanen.

Zeeman is al meer dan 15 jaar erkend leerbedrijf voor opleidingen in de sector Handel, van de entreeopleiding tot en met niveau 4. Alleen al in 2021 biedt de winkelketen 147 bol-studenten, 46 bbl-studenten van roc’s en nog eens 99 bbl-studenten van NCVB Bedrijfsopleidingen de kans om te leren in de praktijk. De afgelopen vijf jaar werken maar liefst 4.387 studenten aan het oefenen van hun vaardigheden, op weg naar een mooie toekomst.

Duidelijke communicatie

“Wij hebben Zeeman leren kennen als organisatie die staat voor duidelijke communicatie”, zegt Gerrit Veneboer, directeur Uitvoering bij SBB, die de overeenkomst op het hoofdkantoor van Zeeman in Alphen aan den Rijn ondertekent. “Ook voor studenten is dat prettig. Verder zien we niet alleen volop aandacht voor studenten, maar ook voor een leven lang ontwikkelen van ervaren medewerkers. Tot slot herkennen we ons in de manier waarop Zeeman werk maakt van duurzaamheid.”

Resale van tweedehandskleding

Duurzaamheid of verantwoord ondernemen – wij noemen dat gewoon zuinig, aldus Zeeman – is een van de speerpunten van de winkelketen. Zo werkt het bedrijf samen met kringloopwarenhuis Het Goed, een andere keten van erkende leerbedrijven van SBB. Klanten kunnen tweedehandskleding van elk merk bij Zeeman inleveren, waarna Het Goed die kleding sorteert en via het distributiecentrum en de filialen van Zeeman onder de noemer Resale een tweede leven biedt.

Mbo-certificaten en praktijkverklaringen

De samenwerkingsovereenkomst brengt voor beide partijen verplichtingen met zich mee. Zeeman stelt bijvoorbeeld op alle vestigingen stages en leerbanen beschikbaar, ook voor volwassen werkenden en werkzoekenden die een mbo-certificaat of een praktijkverklaring willen behalen. SBB helpt op haar beurt met deskundigheidsbevordering van praktijkopleiders en verdere samenwerking met scholen en andere bedrijven. Bovendien delen de partners trends en ontwikkelingen in de sector met elkaar.