Het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van SBB organiseerde op 22 maart een inspiratie-event met het thema ‘Hoe houden we kleinschalig vakonderwijs in stand?’ Meer dan negentig deelnemers van onderwijs, bedrijfsleven en ministerie van OCW kwamen bijeen om kennis op te doen, zich te laten inspireren en elkaar weer te zien.

Het event wordt geopend met de première van de net opgeleverde documentaire ‘Krachtig specialistisch vakmanschap in beeld!’, waarin zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de beroepen naar voren komt. Krachtig in het bijzondere vakmanschap en de kennis en passie voor het vak. Kwetsbaar door beperkte financiën en de organiseerbaarheid van het onderwijs.

Kleine groep met grote maatschappelijke waarde

Dagvoorzitter Marc Beumer opent het event met de vraag wie thuis de piano laat stemmen, een mooi ingelijst kunstwerk heeft of diens schoenen laat herstellen. Want over dit vakmanschap gaat het vanmiddag. Kort daarna is Hannie Vlug, directievoorzitter van SBB, aan het woord. Hannie vertelt trots dat het haar vierde keer is dat zij dit waardevolle event mag openen. Waardevol, want deze beroepen en opleidingen verdienen het zó om in de schijnwerpers te staan.

Momenteel leren 7.500 studenten voor een beroep binnen het kleinschalige specialistische vakmanschap. Een kleine groep, maar met grote maatschappelijke waarde. Jacco Vonhof, boegbeeld van het Meld- en expertisepunt en voorzitter van MKB-Nederland, staat stil bij de instroom in de beroepsgroepen, zodat ze niet verdwijnen uit Nederland. Dit vraagt structurele aandacht en creatieve oplossingen. Daarnaast is het belangrijk dat de zichtbaarheid van deze beroepsgroepen en opleidingen groter wordt.

Forum en workshops

Na de introductie is het tijd voor het forum, waarin inhoudelijke stellingen worden voorgelegd aan Hannie en Jacco, evenals aan Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad en Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed en Kunsten van het ministerie van OCW. Het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek. De partijen zijn het met elkaar eens dat ze de krachten moeten bundelen om het specialistische vakmanschap, waaronder het culturele erfgoed, te behouden.

In de aansluitende workshops zoeken de deelnemers creatieve oplossingen om kleinschalig vakonderwijs in stand te houden, zodat er instroom blijft in deze beroepsgroepen met arbeidsmarktperspectief. Tijdens de workshops laten drie onderwijsinstellingen zien hoe zij erin slagen om de vakopleidingen natuursteenbewerker, uurwerktechnicus en rietdekker uit te voeren.

Claudia Reiner sluit het event af en stelt voor om niet meer te spreken over klein specialistisch vakmanschap maar over betekenisvol specialistisch vakmanschap, gezien het belang van deze beroepsgroepen voor de toekomst in Nederland.

Krachtig specialistisch vakmanschap in beeld

Met trots presenteert het Meld- en expertisepunt de documentaire ‘Krachtig specialistisch vakmanschap in beeld!’ De opleidingsmanager, docent, student en praktijkopleider laten zien hoe vakkennis op school en in de praktijk wordt gedeeld. Vervolgens wordt uitgezoomd door een aantal korte thematische interviews met bestuurders die vertellen over de uitdagingen en het belang van behoud van de beroepen. Nieuwsgierig? Bekijk de documentaire.