In vier stappen naar erkend leerbedrijf

Stap 1

Doe de handige quickscan

Met de handige quickscan ziet u wat er nodig is om uw aanvraag tot een succes te maken.

Stap 2

Kies de vmbo- of mbo-opleidingen

Kies de opleiding of opleidingen waarvoor u stages en leerbanen wilt aanbieden.

Stap 3

Dien uw aanvraag online in

U bent klaar om uw aanvraag om erkend leerbedrijf te worden online in te dienen.

Stap 4

Hoor snel van uw SBB-adviseur

Een adviseur praktijkleren van SBB neemt snel contact met u op om alles door te nemen.

Voordelen van erkenning

Als erkend leerbedrijf levert u een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap. Bovendien biedt het u bijzondere voordelen:

  • Studenten begeleiden is een leuke manier om arbeidskrachten in huis te halen. Veel studenten gaan na hun opleiding aan het werk bij hun leerbedrijf.
  • Studenten hebben een frisse kijk op uw bedrijf en nemen actuele kennis en nieuwe inzichten met zich mee.
  • Studenten werken direct mee in uw bedrijf. U hebt plezier van de extra handen van beginnende vakmensen op de werkvloer.
  • Studenten wisselen ervaringen met elkaar uit. Via hen kunt u uw aantrekkingskracht als werkgever vergroten.
  • Het beeldmerk 'Erkend leerbedrijf' dat u op uw bedrijfsauto, briefpapier, website, enzovoorts mag gebruiken geeft een positieve uitstraling op uw klanten.
  • U kunt in aanmerking komen voor subsidies en fondsen, zoals de subsidieregeling Praktijkleren.

U wilt uw erkenning uitbreiden

U bent al erkend leerbedrijf voor een of meer opleidingen, maar nu wilt u studenten ook voor andere opleidingen gaan begeleiden. Via MijnSBB controleert u de bestaande erkenning en vraagt u eventueel een uitbreiding van de erkenning aan.

Feiten en cijfers

In Nederland werken ruim 9 miljoen mensen, waarvan er 3,7 miljoen een opleiding volgden op het mbo. Deze vakmensen werken in veel verschillende sectoren. De vraag naar net afgestudeerde mbo-studenten is dan ook groot. Des te belangrijker om te zorgen dat het opleidingsaanbod zo veel mogelijk aansluit op de vraag uit de arbeidsmarkt.

Hoeveel mbo-instellingen zijn er? Hoeveel erkende leerbedrijven? Wat is de kans op stage, leerbaan en werk? Met welke trends en ontwikkelingen hebben sectoren te maken? We zetten het voor u op een rijtje.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Hebt u een vraag? Wij zetten de veelgestelde vragen voor u op een rijtje. Staat uw vraag er niet tussen? Bel of mail uw adviseur praktijkleren of neem contact op met de Servicedesk van SBB. Wij helpen u graag!